Rabu, 13 Mac 2013

Panas! Separuh kakitangan awam diberhentikan Jika Pakatan Rakyat Ke Putrajaya

PM naikkan gaji kakitangan awam, PDRM & ATM. PAS terus tiru dan janji akan teruskan jika PR memang PRU13.Setelah PM mengumumkan kenaikan gaji untuk kakitangan awam dan anggota keselamatan, PAS keluarkan kenyataan bahawa mereka akan tambah lagi sekiranya Pakatan Rakyat menang PRU13.Gaji guru dah lama naik. Gaji permulaaan RM3,016 (bukan ijazah). Kalau ada ijazah RM4,000.BN nak tambah peluang pekerjaan, Pakatan nak pecat orang. Kah kah kah.Tinggi sungguh cita-cita PAS. Macam mana nak jadi PM kalau asyik tiru semua idea PM Najib?...Nampak sangat Buku Jingga Pakatan ni buku haprak yang takde isi!....PAS, copy paste tu tak cool ye? Harap maklum. ....
Jika Pakatan Pembangkang memerintah, kakitangan awam akan dikurangkan separuh setiap tahun, termasuk mengambil contoh cara negera China kurangkan kakitangan awam yang berlebihan. Bagi kakitangan awam yang kurang berkesan menjalankan tugas, mereka akan ditempatkan di rumah dan diberi separuh gaji, supaya pihak kerajaan dapat kurangkan perbelanjaan yang begitu besar untuk kakitangan awamnya.

Setiausaha Bahagian Penerangan DAP Tony Pua Kiam Wee berkata, jika Pakatan Pembangkang dapat memerintah kerajaan pusat, Pakatan akan kemukakan satu projek yang dinamakan "Projek Khas Mengurangkan Kakitangan Awam" untuk mengurangkan bilangan kakitangan awam berperingkat-peringkat setiap tahun.

"Pakatan Pembangkang tidak akan gunakan budaya lama yang dilakukan oleh kerajaan membuat pengambilan graduan universiti untuk dimuatkan ke dalam sektor kerajaan, pada masa sama mungkin Pakatan akan buat penambahan kakitangan awam, tetapi penambahan itu perlu berkualiti tinggi, dan memilih kakitangan awam yang punyai daya saing."

Kakitangan Awam Yang Sudah Berusia Dibiar Bersara Cepat.

Tony Pua berkata, Pakatan akan menggalakkan kakitangan awam yang sudah tua dinasihatkan berhenti kerja. Ia akan ambil contoh cara negera China bagaimana mereka kurangkan kakitangan awam termasuk kakitangan awam yang kurang berprestasi. Kakitangan awam yang diberhentikan ini akan mendapat pampasan separuh gaji, supaya pihak kerajaan dapat kurangkan bebanan dan tanggungan kos untuk membayar gaji kakitangan awamnya.

Tony Pua Kiam Wee berkata demikian semasa menghadiri seminar bertajuk "Ke Mana Perginya Wang Titik Peluh Kita? Beranikan Diri Untuk Bentangkan Bajet 2012" yang diajurkan oleh pemuda DAP negeri Johor. Ucapan dalam seminar politik itu, sebagai membalas soalan-soalan daripada orang ramai terhadap kakitangan awam negara ini yang berlebihan. Dalam seminar itu, selain Tony Pua Kiam Wee, turut hadir juga Teo Nie Ching Timbalan Setiausaha Penerangan DAP, ketua pemuda DAP negeri Johor dan setiausaha DAP negeri Johor. Mereka dapat mengumpulkan seramai 200 peserta yang mengambil berat tentang Bajet 2012.

Tony Pua Kiam Wee juga berkata, buat masa ini kakitangan awam yang berjumlah 1.3 juta orang di negara ini, dengan nisbah 4.6 peratus daripada penduduk negara; jika dibandingkan dengan negara jiran seperti Thailand, Indonesia, Filipina dan Korea, bilangan kakitangan awam mereka hanya 2 peratus daripada jumlah penduduk negara tersebut.

Sumber: Sinchew Daily News m/s 9, 1 November 2011
.........................................................................................................................................................................................................................

Kepada kakitangan Kerajaan yang masih berkhidmat, cuba berfikir sejenak, apakah maksud tersirat Tony Pua Kiam Wee ini?!

Kakitangan bangsa manakah kelak yang akan menjadi mangsa untuk dibuang dan dibekukan? Jangan fikir jika anda penyokong Pakatan Rakyat, maka anda akan terselamat.

Jadikan peristiwa Kampung Buah Pala dan pembersihan penjaja-penjaja Melayu Pulau Pinang sebagai contoh. Jika mereka merasakan pakatan pembangkang dapat membela nasib mereka akan datang, ternyata mereka pasti tersilap. Belum berkuasa pun, DAP begitu berani mengisytiharkan agenda pengecilan saiz kakitangan kerajaan. Ini bermakna ramai yang sedang bekerja dalam sektor kerajaan bakal hilang pekerjaan.

Lihatlah apa yang berlaku di Selangor, mereka mengurangkan jawatan terutamanya dalam GLC negeri dengan menamatkan kontrak pekerja, ataupun memecat mereka, dengan alasan kononnya untuk mengurangkan kos operasi. Dalam masa sama, mereka tambah pula jawatan-jawatan lantikan politik daripada kalangan ahli DAP dengan tangga gaji gred yang lebih tinggi. Satu silap mata mudah untuk menipu rakyat.

Mahukah perkara sebegitu terjadi kepada diri mahupun keluarga anda? Hilang mata percarian dek sikap tamak DAP yang memanipulasi dasar kerajaan, semata-mata untuk meraih undi kaum chauvinis.

Justeru, kepada kakitangan kerajaan, jom pakat tinggalkan Penipu Rakyat yang semakin terserlah menipu anda walaupun belum lagi menang PRU-13.

Jangan biarkan DAP seperti kaduk naik junjung.

Bangsa Melayu patut sedar sebelum nasib kita menjadi seperti nasib Pak Kaduk, ayamnya menang dipersabongan, susu yang diberi, dibalas pula dengan air garam, hinggakan hanya menang sorak, tetapi kampung tergadai.

Adakah ini perubahan dan reformasi yang anda mahu? Tepuk dada tanya iman...

Tiada ulasan: